Afgelopen week ben ik gestart met het coachen van een moeder van 6 kinderen. Zij had moeite met het plannen van haar dag: er moet nl. nogal wat gebeuren in een gezin met 6 kinderen… Ik zou haar helpen bij het inzichtelijk krijgen van haar dagelijkse bezigheden en het zo slank mogelijk indelen van de week. Tijdens onze kennismaking heeft de moeder een leerpunt voor zichzelf opgesteld: ze wil op een doordeweekse dag graag meer rust en structuur ervaren. Ook gaf ze aan dat ze graag tips en trucs zal ontvangen betreft het runnen van een gezin met 6 kinderen. Een ontzettende mooie uitdaging voor mij om als personal organizer & coach mee aan de slag te gaan.

We zijn het coachingstraject gestart met een mooie visuele werkvorm *. Ik had bakjes met keien, kiezels en zand meegebracht. De moeder mocht alles is een klein vaasje doen, alles moest erin passen. Het lukte haar ‘gewoon’ in één keer. Deze werkvorm gebruik ik als koppeling naar de theorie rondom het plannen van je agenda van het invullen van een gezinsplanner . De vertaling naar haar eigen gezin bleek echter lastiger dan gedacht…

We zijn gaan bekijken wat haar keien zijn: Zij heeft een belangrijke kei dat is haar gezin. De momenten dat het gezin samen is en de momenten dat de kinderen begeleiding krijgen van hun moeder. Deze momenten hebben we enorm gelegd in de gezinsplanner. Hier zijn we de kiezels gaan plannen, in dit geval zijn dat oa de huishoudelijke genomen en de dagelijkse terugkerende genomen. Deze planning hebben we uitgewerkt. Na het samen invullen van 3 dagen kreeg ze de opdracht om de rest van de week zelf in te vullen. Dit hebben we een week later besproken en de gezinsplanner werd nog een beetje aangepast.

En nu? Nu is het oefenen. Hoe zal het haar vergaan?

De gezinsplanning maken is niet moeilijk, maar de praktijk – het uitvoeren ervan – is lastiger. Deze moeder is niet de enige die hierbij wat hulp kan gebruiken. Wekelijks bekijk ik ook onze eigen gezinsplanner. Op de wc hangt ons plan bord. Hier kunnen de kinderen ook lezen wat er op de planning staat voor de aankomende week. Zo is mijn hele gezin betrokken bij onze gezamenlijke gezinsplanner en dat maakt dat we gemeenschappelijk zijn.

Hoe gaat dat bij jou thuis? Werk jij met een gezinsplanner? Wat zijn de KEIEN in jouw (gezins) leven? Wat is echt belangrijk voor jou van de andere leden van het gezin? Wat zijn jouw / jullie waarden?

* Dit verhaal komt in meerdere vormen voor, ook ik heb mijn eigen draai eraan gegeven. Het komt ook terug in het boek “Prioriteiten” van Stephen Covey. Hij gebruikte de metafoor van de glazen pot; de keien zijn de dingen die jij van het gezin belangrijk zijn. (familie, partners, kinderen, gezondheid en andere dingen die, als al het andere in je leven verloren is en alleen zij overblijven, je leven toch zullen voldoen). De kiezelstenen zijn de andere dingen die er doen, zoals je werk, je huis, je auto of dagelijkse terugkerende zaken. Het zand is al het overige wat er tussendoor komt. De pot vullen doe je deur eerst de grote keien neer te leggen dan de kiezels en als laatste het zand. Wil je je eerste start met zand (dus alle kleine dingen) voorbij het niet meer gemeenschappelijk in de pot. Dus als er geen ruimte meer is voor de keien en kiezels besteed je teveel tijd en energie aan dingen die minder belangrijk zijn.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *