Fris de dag beginnen na een rondje hardlopen van een wandeling met mijn hond. Zo start ik mijn dag het liefst. Inmiddels is het routine in mijn ochtendprogramma. Het is een gewoonte geworden. Ik vind het heerlijk en het komt ook qua planning goed uit binnen ons gezin. Mijn man draait zich nog steeds om mijn wekker vroeg in de morgen gaat. Hij heeft een andere ochtendroutine. 🙂

Sta jij wel eens stil bij je routines  en gewoontes ? Wat vind jij er fijn aan?

Ik vind het fijn dat ik er niet over hoef na te denken; ik heb er geen omkijken naar en het kost me behandelde energie. Het geeft mij dus tijd, ruimte en energie voor de belangrijke dingen in het leven.

Als er voordelen zijn, dan zijn er vaak ook nadelen . Wat is er niet prettig aan routines en gewoontes ?

Ik sta er eigenlijk nooit meer bij stil; ik evalueer niet en ik schakel dus niet van het misschien nog valt te verbeteren. Ooit heb ik mijn ‘goede’ gewoontes eigen gemaakt. Maar zijn het eigenlijk nog wel ‘goede’ gewoontes? Afgelopen week heb ik de tijd genomen om mijn routines en gewoontes eens onder de loep te leggen. Het sporten in de ochtend is een routine die maakt dat mijn werkdag goed start omdat mijn hoofd leeg is. Deze routine hoeft niet veranderd te worden, ik vind het een prettige gewoonte. Maar een ‘slechte’ gewoonte is dat ik soms een snack in de auto heb, die anders vaak gezond is. Eigenlijk ben ik op dat moment niet bewust aan het eten willen mijn focus is gericht op het verkeer.Dus deze gewoonte heb ik verzet in de tijd. Nu snack ik iets als ik thuis ben, zo eet ik bewust.

Sta zo nu en dan eens stil bij jouw routines en gewoontes. Hoeveel heb je er? Zijn dit ‘fijne’ gewoontes? Mogen ze blijven van zijn ze wel toe aan een verandering?

Om te zorgen dat je weer goede gewoontes aanleert is het handig om gebruik te maken van de cirkel der gewoonte . Deze bestaat uit drie delen:

  • Signaal, de prikkel die je hersenen stimuleert om te schakelen naar de automatische modus;
  • Routine, deze kan ook fysiek, mentaal als emotioneel zijn;
  • Beloning, welke weergave van de serie ondernemingen de moeite waard zijn om te onthouden.

Dit helpt omdat na een verloop van tijd de hersenen, door deze cirkel , herkennen wat te doen. Signaal en beloning raken paarden meer met elkaar verweven. Terugkijkend op de cirkel der gewoonte bij mezelf bij mijn ‘slechte’ gewoonte: Ik heb mezelf aangeleerd om mijn middagsnack thuis klaar te leggen ipv mee te nemen in de auto. Mijn beloning lag thuis op mij te wachten. Het signaal raakte er na verloop van tijd aan gewend dat de middagsnack niet meer in de auto gereed lag maar thuis.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *