1 op de 5 mensen heeft ernstig last van chronisch uitstellen.

Hoe komt dat?

Ik ben tijdens een etentje gaan navragen bij mijn vriendinnen. Heel open werd er gepraat over het feit dat ze allemaal wel eens iets uitstelden waren. Vooral de terugkerende klusjes zoals wassen, strijken en stofzuigen. Toen ik doorvroeg kwam ik er achter dat het lastig is om te praten over uitstellen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Er heerste schaamte om beschreven te praten. Door dit gesprek werd ik getriggerd om meer feiten op te zoeken over uitstelgedrag.

Twintig procent van de bevolking schuift structureel zaken voor zich uit de uit onderzoek. Dus niet een enkele keer dat vervelende klusje van de betalingen, nee, bijna dagelijks. Als werk in het privéleven. Het kan voor sommige mensen zelfs zo’n groot probleem worden dat ze in de financiële problemen raken, hun baan van vrienden verliezen van de relatie loopt spaak.

Zijn uitstellers dan lui vroeg ik aan mijn vriendinnen?

Het antwoord wat zij tegelijk werd gegeven was: “NEE” . Uitstel betekent niet lui zijn, maar druk zijn met de verkeerde dingen.

Tijdens mijn zoektocht naar uitstelgedrag heb ik geen eenzijdige oorzaak gevonden waardoor iemand dit doet. Mijn vriendinnen hebben gelijk dat uitstelgedrag geen luiheid is. Uitstellers zijn vaak enorm druk met van alles en nog wat, behalve met de dingen die ze eigenlijk zouden moeten doen. Waarom ik deze blog ging schrijven en oh ja, ook nog mijn man bellen om de ochtend door te nemen. Dus tja, ook ik heb soms last van uitstelgedrag ……

Wel heb ik veel gelezen dat uitstelgedrag in een deel van de gevallen ook te maken kan hebben met (faal) angst. Bovendien maken de nieuwe technologieën het ons wel erg eenvoudig om afgeleid te raken, en dus andere genomen uit te stellen.

Het positieve van uitstellen is natuurlijk ook goed om te belichten. Er zijn bekende die ons wijzen dat uitstellen niet altijd zo slecht is. Het zou een (gecreëerd) eerste stap kunnen zijn om creatief te kunnen denken. Door uitstel creëren je tijd en ruimte om je ideeën verder vorm te geven.

Ik sluit af met een tip van Instagram-CEO Kevin Systrom, een notoire uitsteller. Hij heeft voor jezelf de vijf-minuten-regel ingesteld: als je ergens geen zin in hebt van je ziet er tegen op, spreek dan met jezelf af om er in ieder geval vijf minuten aan te werken. In de praktijk ga je inderdaad vaak door als je begonnen begonnen. Een andere manier is om jezelf te belonen: gun jezelf iets leuks of lekkers als je de taak die je wilt uitstellen hebt volbracht.

Toen ik begon begon was met typen was ik de vijf minuten vergeten en heb ik mijn blog in een keer afgeschreven. Dus wat houdt jou tegen?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *